preguntes freqüents psicoteràpia barcelona

Preguntes més freqüents

Fas servir el terme Client en comptes de Pacient. Per què?

Tradicionalment la paraula que s’ha fet servir per definir en el model mèdic la relació entre qui va a teràpia i el professional que l’atén ha estat pacient. Pacient, del llatí, és qui pateix un mal en silenci i també qui té paciència i espera.

En el model mèdic s’entén que el professional és l’expert que sap què és el que li convé més al pacient. El pacient és aquell que té una malaltia que necessita ser curada. La psicologia humanista va voler distanciar-se d’aquesta visió, i van substituir el terme per client, per tal de donar a entendre que és aquest l’expert en ell mateix i qui sap què és el que li passa i el que necessita. I per això acudeix a teràpia.

Client, pacient, usuari… diferents paraules per provar de descriure una relació entre dues persones. Faig servir client perquè prefereixo veure les persones no només pel seu patiment, sinó també amb les seves potencialitats i circumstàncies i objectius.


 

La psicoteràpia serveix d’alguna cosa? M’ajudarà?

La psicoteràpia funciona. Cal saber també que la psicoteràpia no és un remei màgic. La psicoteràpia és un procés, en el que el client i el terapeuta avancem junts cap a l’objectiu que tinguis. A mesura que anem avançant en aquest procés veuràs una millora dels símptomes que t’han dut a teràpia i de com els pots gestionar. I en aquest procés, veuràs com vas creixent, descobrint recursos i aprenent de tu mateix/a.

La psicoteràpia s’assembla més a aprendre una disciplina com les arts marcials o el ioga, requereix un esforç per part de qui ho practica. No és com prendre una medicació analgèsica, ni rebre un massatge reparador. Per tal de maximitzar els beneficis i avançar a bon ritme cal un compromís de client i terapeuta per treballar amb ganes. Com més hi posem tots dos, millors i més ràpids resultats podrem veure.


 Quantes sessions em faran falta?

Depenent de la demanda que tinguis, del que esperis de la teràpia i el que vulguis aconseguir, el procés serà més o menys llarg. Entre tots dos acordarem la durada prevista del tractament, i treballarem per aconseguir que et sentis millor en el temps proposat.

Els processos terapèutics enfocats a aprofundir en el teu caràcter, créixer i desenvolupar-te, canviar dinàmiques relacionals i patrons adquirits al llarg de la vida, solen ser més llargs, i requereixen mesos o anys per desenvolupar-se i produir canvis permanents. D’altra banda, els processos dirigits a solucionar alguna situació determinada, una fòbia, l’ansietat, ruptures sentimentals, integrar experiències intenses i similars poden treballar-se amb menys temps, i intentarem fer-ho amb 10 o 15 sessions.

En general faig processos focalitzats a solucionar situacions específiques, i el nombre de sessions previstes és al voltant de les 10.

De totes maneres, per a mi és important que estiguis còmode amb el format i la durada del tractament. Així que periòdicament podem revisar com et sents en relació al teu procés, i parlar sobre els avenços, la freqüència de la teràpia i el desenvolupament general del procés.


 Com és una sessió? M’hauré d’estirar al divan i parlar de la meva infància?

En el format de la psicoteràpia que practico no faig servir divan. A la consulta hi ha un sofà còmode, i t’hi pots posar com millor estiguis. Les sessions habitualment duren 50 o 60 minuts. Durant aquesta estona pots parlar del que et vingui de gust, i explorarem allò que expliquis en relació a la demanda que t’hagi dut a consulta. Durant la sessió podem dur a terme exercicis diversos per tal que la teràpia sigui més productiva, així que no només es tracta de parlar. Tu marcaràs el ritme del procés, i no has de parlar de res que no vulguis, tu ets l’expert/a de la teva pròpia experiència i el meu paper és acompanyar-te al ritme que tu vagis.

Solc encomanar tasques d’una sessió per a l’altra. Aquestes tasques tenen la funció de donar continuïtat al procés, implicar-t’hi i estalviar temps i recursos. Les tasques ens permeten explorar amb més detall el teu problema, i també ens ajuden a avançar cap a la solució, així que són una part important de la teràpia.


 Quin és el preu de les sessions?

Les sessions de teràpia tant presencial com online tenen un cost de 80€.